Čo je to celiakia?
Celiakia je potravinová alergia, ktorá sa prejavuje predovšetkým zažívacími problémami, dýchacími problémami, bolesťou brucha, poruchou imunity, chudokrvnosťou, únavou, hnačkami alebo zápchami a rôznymi ďalšími príznakmi. Jedná sa o autoimunné ochorenie tenktého čreva spôsobené prítomnosťou lepku v strave. Na sliznici tenkého čreva vznikne zápal, ktorý poškodzuje klky a tým sa znižuje schopnosť organizmu vstrebávať vitamíny, minerály a všetky ostatné potrebné živiny.
Celiakia môže byť následkom vážnych zdravotných problémov, ktoré v minulosti neboli správne liečené. Informovanosť pacienta o podstate ochorenia je základom pre nastavenie správnej liečby a dosiahnutie želaných výsledkov.
Kedy sa celiakia môže objaviť?
Toto ochorenie sa môže objaviť kedykoľvek v priebehu života, u žien napríklad v tehotenstve, tiež po prekonaní infekčného ochorenia a často je aj následkom nadmerného stresu.
Diagnostika
Celiakia sa diagnostikuje odberom z krvi a biopsiou. Biopsia je lekársky zákrok, pri ktorom sa odoberá z tela človeka vzorka tkaniva na histologické alebo cytologické vyšetrenie.
Ak sa vyšetrením z krvi alebo biopsiou celiakia nepotvrdí, ale zavedenie bezlepkovej diéty spôsobuje zlepšenie zdravotného stavu, hovoríme o gluténovej intolerancii. Liečba je pri obidvoch diagnózach úplne rovnaká - bezlepková diéta.
Len prísna bezlepková diéta je krokom vpred pri liečbe celiakie. Je skutočne nevyhnutná, pretože jedine v prípade úplného vylúčenia gluténu zo stravy začnú príznaky ochorenia ustupovať. Aj malé množstvo lepku dokáže aktivovať nesprávne fungovanie imunitného systému.
Začať sa správne stravovať si vyžaduje odhodlanie, čas a úsilie. Avšak po uplynutí prvých týždňoch si na lepok ani nespomeniete. Budete sa vyžívať vo svojich cukrárenských zručnostiach a uvedomíte si, aký je to dar, že sa cítite zdravo.
Veľmi dobrou správou je, že neznášanlivosť potravín obsahujúci lepok získava stále väčší mediálny priestor. Výsledkom je, že bezlepkové potraviny sa stávaju dostupnejšími v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných supermarketoch, ktorých ponuka sa stále rozširuje.
Zistite čo je lepok a kde sa nachádza
Lepok je bielkovina v pšenici, raži a jačmeni. Vďaka jeho pružnosti drží chlieb pohromade a práve preto sa aj potravinárske koláče zdvihnú tak vysoko.
Prvým krokom je zistenie, ktoré potraviny v našej strave obsahujú lepok. Tu je zoznam vybraných potravín a výrobkov, v ktorých sa lepok môže vyskytovať aj v skrytej forme.
- pečivo
- zákusky
- strúhanka
- krupica
- vločky, cereálie
- proteínové tyčinky
- cestoviny
- údeniny
- sladkosti, čokoláda, nugát, karamel
- jogurty
- instantné polievky
- kečup, horčica, majonéza, tatarská omáčka
- dextrín (modifikovaný potravinársky škrob)
- koreniny
- zemiakové lupienky
- marmelády
- pudingy
- zmrzliny
- ochutené čaje a kávy
- alkoholické nápoje