- 500g bezlepkové svetlé pečivo
- 400ml mlieko (bezlaktózové, rastlinné)
- 2 mrkvy
- mladá cibuľka
- 3 lyžice masla
- 2 vajíčka alebo náhrada za vajíčko
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok mletý
- 150g tvrdý syr
- 1 veľký pórik
- bezlepková múka na zahustenie
- 100ml suché biele vino (nemusí byť)
- 300ml zeleninový vývar
- smotana na šľahanie
1. Bezlepkový chlieb nakrájame na kocky a vložíme do misy. Mlieko necháme zovrieť a nalejeme ho na pokrájaný chlieb.
2. Mrkvu očistíme a postrúhame. Pripravíme si cibuľku, ktorú spolu s mrkvou podusíme na masle. Spolu s vajíčkami, soľou, korením a muškátovým orieškom primiešame k chlebíku. Podľa potreby pridáme ešte mlieko alebo strúhanku, prípadne bezlepkovú múku ak je cesto príliš tekuté.
3. Syr nakrájame na malé kocky. Vezmeme niekoľko kociek syra a zo zmesi vytvarujeme guličky, ktoré ukladáme do horúcej vody - nie vriacej. Varíme ich na miernom ohni. Guličky je najlepšie tvarovať mokrými rukami, vtedy sa mi podarili najkrajšie guľky :-) Varíme cca. 15 minút.
4. Pór po umytí nakrájame na drobno a podusíme na masle približne 5 minút. Poprášime múkou a prilejeme 1dc vína (nemusíme). Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a na konci pridáme smotanu na šlahanie.
Musím povedať, že som sa týmto receptom snažila priblížiť k typickým alpským jedlám, ktoré sa podávaju na horských chatách. A bolo to aj mojím cieľom. Vždy mi je totiž v horách ľúto, že si nemôžem dať vynikajúce knedličky s poriadne zahustenou omáčkou. Takže bezlepkáči... dobrú chuť.