Vytlačiť
V tomto článku by som sa chcela venovať prírodným surovinám, ktoré doma pri varení bežne používam. Ide hlavne o minimálne spracované potraviny, ktoré nie sú geneticky modifikované alebo sa pri kŕmení zvierat na farmách nepoužívajú antibiotiká, rastové hormóny a hormonálne lieky.

Nie som "fanatik" do bio produktov ale postupom času sa snažím prehodnotiť svoje každodenné nesprávne stravovacie návyky. Áno, aj ja ich mám, asi ako všetci. Niekedy si kúpim pizzu (moje deti ju milujú) a občas si vychutnám aj veggie burger. 

Čím ďalej tým viac sa však snažím do tela dostať prirodzené, prírodné potraviny z našich miestnych končín. Jedným z prvých krokov bolo zamerať sa nato, čo môžem nazbierať v lete v záhrade u mojich rodičov a v lese u svokrovcov na Orave. Moji rodičia majú pri Zvolene, v krásnom prostredí chalupu kde pestujú hlavne zeleninu. Tú využívam hlavne na polievky počas celého roka. Na Orave zbierame lesné plody, hlavne čučoriedky a maliny. Zamrazím ich a v zimných mesiacoch vyberám a používam do koláčov a smoothies. Zavárať neviem (dobrovoľne sa priznávam, že mám nato ľudí). Kto ochutnal oravské zemiaky, vie o čom hovorím. Každý rok máme "zemiakovú" brigádu a tým sa zabezpečíme na celý rok chutnými zemiakmi, z ktorých robíme najčastejšie halušky :-) z Oravy vždy donesieme aj domáce syry, korbáčiky a kozie mlieko. Bylinky sú tiež úžasné, radi ich zbierame a sušíme na rôzne čaje, hlavne proti kašlu. 

Ďaľším krokom v našom jedálničku bolo vylúčenie bielej múky a bieleho cukru. Samozrejme, pokiaľ deti dostanú od starých rodičov alebo v škole od spolužiakov sladkosti, nerobím z toho "cirkus". Snažím sa im len vysvetliť ako biely cukor škodí a čo nášmu telu spôsobuje. Postupne to začínajú chápať a doma si spoločne vymýšľame recepty zo zdravých surovín.

Zbavením sa týchto "bielych" nezdravých vecí vznikol pre mňa nový priestor na objavovanie nových vzrušujúcich chutí a ingrediencií. Snažím sa variť s použitím čerstvých, lokálnych surovín. Veľmi som si obľúbila používanie strukovín, zŕn, rôznych olejov. Limonády a šumivé nápoje neboli u nás nikdy veľmi obľúbené ale na oslavách a posedeniach s kamarátmi nikdy nechýbali. Nahradili sme ich domácim sirupom - čučoriedkovým.

Snažím sa nakupovať na miestnych trhoch a u našich slovenských farmárov. K tejto téme by som sa rada vrátila v najbližších článkoch a pripravila pre vás rozhovory zo slovenských fariem. Pre mňa je úžasné keď môžem kúpiť domáce slovenské produkty priamo na farme. Ja sa síce stravujem radšej rastlinne ale zvyšok mojej rodiny mäso miluje. Môj syn pred niekoľkými rokmi prekonal vážnu bakteriálnu infekciu spôsobenú klostrídiami a na niekoľko druhov antibiotík je rezistentný. Mäso, ktoré je "nadopované" antibiotikmi som vylúčila úplne a siahnem vždy po overenom mäsku z eko farmy. Každý kúsok mäsa u nás v chladničke a v mrazničke musí mať pôvod na Slovensku. 

Možno sa veľa ľuďom zdá, že takéto stravovanie nie je jednoduché a hlavne, že je finančne náročné. Na Slovensku máme výborné produkty a naozaj sa oplatí zájsť na najbližšiu farmu vo vašom okolí. Ak ste doteraz jedli nezdravé jedlá (tučné mäso, sladkosti)... zmena bude trochu bolieť. Ale výsledok bude určite stáť zato!

Želám veľa šťastia.

 

Kategória: Uncategorised
Návštevy: 10939