Vytlačiť

 

 

Bicykle, motocykle, množstvo ľudí, farebnosť, pouličné trhy... Cestovanie do cudzej krajiny nesie svoje rizika, najmä ak nie ste schopný hovoriť ich jazykom. A to ja som teda nebola :-)

Môj tip číslo jeden, je spraviť si fotokópiu zo slovníčka potravín a nosiť si to v peňaženke. Cestovná karta pre celiatikov je pre pouličných predavačov veľmi komplikovaná. Po niekoľkých mesiacoch v Thajsku som zistila, že je kompikovaná úplne pre všetkých :-).

THAJSKÁ KUCHYŇA

Thajská kuchyňa je bezpochýb jedna z najchutnejších a zároveň najčerstvejších na svete. Thajci majú radi pálivé jedlá a takmer všade pridávaju chilli. Neznamená to ale, že pálivé je úplne všetko. Je úplnou samozrejmosťou, že pripravené jedlo si môžete dochutiť sami. Na každom stole sa totiž nachádza cukor, rybia omáčka, sušené chili, oriešky a soľ. 

  

 

RAŇAJKY

Vo väčšine hotelov sa raňajky podávajú na "západný štýl", takže obilninový chlieb, cereálie, muffinky atď. Všetko mimo menu pre celiatikov. Môžete si vybrať z jogurtov, čerstvého ovocia, vajíčok a syrov. Pri konzumácii ovocia by ste si mali vybrať ošupané ovocie. Vodu vždy iba balenú. 

Jedlá s ryžou, ryžové cestoviny alebo dusená zelnina je taktiež veľmi často na raňajkách k dispozícii. Ja som ju kombinovala hlavne s praženicou.

Bezlepkový chlieb bolo možné objednať v pekárni v nákupnom centre. Cena sa pohybuje okolo 300 BTH a pripravený ho mali do troch dní. Pri krátkodobej dovolenke je však lepšie pribaliť si niekoľko vákuovo balených chlebíkov do kufra a počas pobytu ich mať v chladničke. Ušetríte si čas zháňaním chlebu po pekárňach. 

 

OBED/VEČERA

Pri pobyte v Thajsku nájdete úžasné množstvo prirodzene bezlepkových jedál. Ryžové rezance sú vyrobené so 100% čistej ryžovej múky. Najviac obľubené sú Phad Thai - ryžové rezance s vajcom, bambusovými výhonkami, orieškami a mäsom, krevetami alebo zeleninou. 

Ryžové rezance nájdete aj v polievkach.

 

   

 

RYŽA

Ryža je v Thajsku zaradená ako najdôležitejšia súčasť jedla. Každý druh ryže má svoju vlastnú chuť, štruktúru a jedinečné vlastnosti. Orechová basmati ryža, voňavá jasmínová ryža, hnedá ryža, Wild rice - divoká ryža, Sticky rice - lepkavá ryža... výber je naozaj neuveriteľný.

 

    

 

RYBY, MORSKÉ PLODY

Ryby a morské plody chutia v Thajsku úplne inak :-). Určite sa nenechajte odradiť a vyskúšajte ich. V južnej, rybárskej časti ostrova Phuket - Rawai nájdete množstov malých reštaurácií pozdĺž pláže kde Vám miestny pripravia najlepšie morské špeciality.  

          

Pri objednávaní jedál použivajte zdravý sedliacky rozum a nebudete mať strach vyskúšať aj niečo nové - nezabudnite, že aj to je jeden z dôvodov prečo nás baví cestovať.

Niektorí ľudia, či majú celiakiu alebo nie, radšej navštívia hotelové reštaurácie, nie miestne reštaurácie alebo trhy. Myslím, že je to veľká škoda pretože najlepšie Pad Thai som jedla od pouličného predavača za 60 Bathov :-) Miestne stánky s jedlom sú jedinčnou príležitosťou ako vyskúšať bezlepkové thajské BBQ kurča. Pre mňa bol naozjastný zážitok vidieť práve tú farebnosť v jedle, zelenine, ovocí... 

  

Pokiaľ máte chuť na malý snack, najlepšie je zobrať si niekoľko keksov, raw tyčiniek, slaných praclíkov atď. so sebou z domu. S importom do krajiny som nemala problém. My sme "malý hlad" zahnali hlavne vynikajúcim ovocím, ktoré predávajú naozaj na každom rohu, prípadne Magnum nanukom. Tie sú tiež v Thajsku bezlepkové.

Vo väčších nákupných centrách som našla relatívne dobrý sortiment bezlepkových polotovarov. 

 

      

 

autor: Eva Srogončíková

 

 

 

 

Kategória: Uncategorised
Návštevy: 4044