Pri mojej návšteve v Thajsku som absolvovala RAW kurz varenia s Borisom Lauserom. Musím skutočne povedať, že som bola absolútne NADŠENÁ... Boris Lauser je Raw Food Chef z Berlína, takmer celú zimu sa zdržiava na Koh Samui v prekrásnom Yoga Retreat Centre VIKASA, kde pripravuje rôzne workshopy a školy varenia. Kurz bol zaujímavý práve v tom, že okrem rôznych raw-vegánskych a bezlepkových receptov sme mali aj veľa teórie. Kompletne sme si prešli proces výroby čerstvého aj zrejúceho vegánskeho syru a jogurtu z kokosového mlieka. Mňa osobne najviac potešila výroba mandľového mliečka.
Mandľové mlieko
1 šálka mandlí
3 šálky vody
Mandle a mlieko spolu zmixujeme v mixéri, cca. 1-2 minúty a následne mlieko pretlačíme cez gázu, ja som si zaobstarala Nutmilk bag.
Takto si môžete pripraviť rôzne druhy mlieka, či už z lieskových, vlašských alebo brazílskych orechov ale taktiež aj zo sézamových, tekvicových alebo slnečnicových semiačok :-)
Mlieko dosladzujem medom, javorovým alebo kokosovým sirupom.
Z ďaľších receptov sme pripravovali mrkvovo-zázvorovú polievku, čínske halušky so slivkovou omáčkou, cuketové špagety a čokoládové mousse. Prikladám niekoľko fotiek na inšpiráciu. Fermentácii vegánskych jogurtov a syrov sa budem venovat v niektorom z ďaľších príspevkov. Majte krásny deň.