Chuť francúzskeho bezlepkového chleba je neopísateľná. Chrumkavý, voňavý, nadýchaný... a tá chuť. Prvý krát sa mi stalo, že som zjedla polovicu chleba úplne bez problémov za 5 minút.
Takmer v každej miestnej pekárničke majú v ponuke GF Mais bread (bezlepkový kukuričný chlieb). Je prirodzene bezlepkový, avšak vyrába sa spolu s ostatným pečivom takže môže dôjsť ku kontaminácii. Vybrala som sa teda hľadať prirodzene bezlepkové pekárne a reštaurácie. Prinášam krátky prehľad.
Noglu - tieto výhradne bezlepkové pekárne a reštaurácie majú v Paríži tri pobočky.
- 16, passage des Panoramas, 75002 Paris 38
- rue de Saintonge, 75003 Paris
- 69, rue de Grenelle, 75007 Paris
Thank you, My Deer - 112, rue Saint Maur 75011 Paris, France
Bláznivý názov ale táto malá reštaurácia je skutočne výnimočná. Majú vlastný bezlepkový chlieb, šaláty, polievky, sendviče a bezlepkové ravioli. A ako bonus - založili ju dve šikovné baby Soňa a Jana zo Slovenska :-). Rozhovor s nimi už onedlho na blogu.
Chambelland - 14 rue Ternaux 75011 Paris
Wow, tak v tejto pekárni som skoro odpadla od úžasu. A to sa mne teda nestáva až tak často. Na výrobu bezlepkovej múky majú svoj vlastný mlyn v Provensálsku. V ponuke majú bezlepkový domáci chlebík, pečivo, koláče. Ich obchodík dizajnoval team architektov. Ach, ten Paríž...
Eric Kayser - hovorí sa, že tento významný francúzsky pekár má výrobu chleba vo svojej DNA. Narodil sa do rodiny pekárov a založili medzinárodnú firmu, ktorá pôsobí v rôznych častiach sveta. V Japonsku majú otvorených až 32 prevádzok. V roku 2013 začali vyrábať bezlepkový chlieb. V ponuke majú - pohánkový, cícerový, chlebík zo sušeného ovocia a Gonesský chlieb pomenovaný podľa francúzskej provincie Gonesse vzdialenej asi 20km od Paríža. Prevádzky pod názvom Maison Kayser sú po celom Paríži